Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
eli0s




Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ημερομηνία εγγραφής : 21/07/2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ   ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Icon_minitimeΔευ Φεβ 21, 2011 10:36 pm

Όπως πολλοί ίσως καταλάβατε, παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα το οποίο έχει σχέση με τις προσλήψεις των καθηγητών μας.
Δε δίνει το υπουργείο λεφτά για την πρόσληψη "Διδακτικού Προσωπικού με βάση το νόμο 407/80" (αναπληρωτές, στην πραγματικότητα κάτι σαν ωρομίσθιοι).
Αυτό σε εμάς μεταφράζονταν ουσιαστικά σε "απόλυση" (όχι πρόσληψη) μεγάλου αριθμού καθηγητών και φυσικά σημαντικότατη μείωση στον αριθμό των προσφερόμενων μαθημάτων-εργαστηρίων.
Κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε δεν είναι αποδεκτό και για το λόγο αυτό υποχρεωθήκαμε (το προεδρείο) να παγώσουμε τις δηλώσεις των μαθημάτων έως ότου εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος.
Σήμερα αργά το απόγευμα μας διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος πως με διάφορες αλχημείες (τις οποίες δεν είμαι σε θέση να σας αναλύσω) θα καταφέρουμε λίγο-πολύ να λειτουργήσουμε κανονικά.
Όταν λέμε κανονικά, πρέπει να ξέρετε πως οι καθηγητές μας αμείβονται εξευτελιστικά χαμηλότερα από αυτό που δικαιούνται, ο καθένας για τους λόγους του.
Αν θέλετε να καταλάβετε τι συμβαίνει περίπου στην 3βαθμια εκπαίδευση, διαβάστε το παρακάτω κείμενο που έχει συντάξει μία ομάδα αναπληρωτών καθηγητών. Περιγράφει ακριβώς την περίπτωσή μας.

Ηλίας


Εκ μέρους των Πρωτοβουλιών Διδασκόντων 407/80 σας στέλνουμε μερικά στοιχεία για την εργασιακή κατάσταση των συμβασιούχων διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στο τέλος του μηνύματος υπάρχουν και τηλ. Επικοινωνίας.

-Μεγάλο μέρος του συνολικού εκπαιδευτικού έργου στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ καλύπτεται από συμβασιούχους διδάσκοντες.
Στα ΤΕΙ αυτοί είναι οι εργαστηριακοί και επιστημονικοί συνεργάτες, που καλύπτουν έως και το 80% των διδακτικών ωρών. Στα ΑΕΙ είναι διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80. Αυτοί είναι λιγότεροι, αλλά η βαρύτητά τους στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και στα καινούρια Τμήματα ιδιαίτερα μεγάλη. Σημειώνουμε ότι ούτως ή άλλως η εργασιακή θέση ήταν επισφαλής, ενώ έπρεπε να υποστούν διάφορες μορφές εργασιακού και ακαδημαϊκού εξευτελισμού: Επιμερισμός μίας πιστώσεις σε πάρα πολλούς διδάσκοντες, καθυστερήσεις στις πληρωμές, απλήρωτα εξάμηνα (Στο ΑΠΘ εδώ και καιρό οι διδάσκοντες δεν υπογράφουν συμβάσεις για τα μέχρι να έρθουν οι πιστώσεις και αναγκάζονται να διεκδικούν δικαστικά τα δεδουλευμένα)

Το πρόβλημα: Σήμερα στα ΤΕΙ η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί, ενώ δεν προβλέπεται καμιά έκτακτη χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα: να γίνεται πρόωρη εκταμίευση πιστώσεων του 2011 για δεδουλευμένα του 2010 και άρα στο τέλος του εαρινού εξαμήνου να υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία, εάν αναλογιστούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διδασκόντων είναι συμβασιούχοι.
Γι’ αυτό και υπάρχουν κινητοποιήσεις. Στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά, από τα μεγαλύτερα της χώρας, υπάρχει επίσχεση εργασίας και κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν και καταλήψεις ιδρυμάτων (ίσως τις πρώτες που τις κάνουν εκπαιδευτικοί και όχι φοιτητές!)

Στα Πανεπιστήμια στο πλαίσιο των 4ετών προγραμματισμών (2009-2013) προβλεπόταν σταδιακή μείωση των πιστώσεων για διδάσκοντες 407, με αντιστάθμισμα, όμως, νέες πιστώσεις για θέσεις ΔΕΠ. Όμως, όχι μόνο δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις αλλά και 800 σχεδόν διδάσκοντες περιμένουν τοποθέτηση «αδιόριστοι». Πάνω σε αυτή την κατάσταση το Υπουργείο ανακοίνωσε μειώσεις 15-20% με Υπουργικές αποφάσεις που βγήκαν τέλος Δεκέμβρη αρχές Γενάρη. Αποτέλεσμα: περικοπές μαθημάτων ή και απολύσεις διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80. Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα την επόμενη χρονιά όπου θα οξυνθεί σε εκρηκτικό βαθμό το πρόβλημα καθυστέρηση διορισμών – μη προκήρυξη θέσεων – περικοπές πιστώσεων 407/80. Κίνδυνος μαζικών αλλαγών σε προγράμματα σπουδών και σημαντικών περικοπών μαθημάτων άρα και υποβάθμισης των πτυχίων.
Ήδη έχουμε απολύσεις (μη ανανέωση συμβάσεων): Π.χ. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή Αρχιτεκτονική Πάτρας Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι που απολύθηκαν από τις θέσεις διδασκαλίας που κατείχαν ως συμβασιούχοι διδάσκοντες εργάζονταν από 7-10 χρόνια καλύπτοντας προφανώς πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες (Πολυτεχνείο Πατρών).

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και από την έλλειψη θέσεων ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ.

Συνολικά: κίνδυνος από τις περικοπές ενός πραγματικού «εκπαιδευτικού κραχ», με ριζική συρρίκνωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου: Λιγότερα προσφερόμενα μαθήματα. Νέα αντικείμενα δεν θα διδάσκονται. Τα εργαστήρια θα μοιάζουν με παραδόσεις αφού εξαιτίας του συνωστισμού οι φοιτητές απλώς θα παρακολουθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό έχει επίπτωση και στην έρευνα. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι και οι βασικοί χώροι έρευνας. Εάν μειώνεται το διδακτικό προσωπικό, τότε μειώνεται και το προσωπικό που θα μπορούσε να κάνει έρευνα.

Στάση Υπουργείου: Οι περικοπές αναγκαστικές λόγω Μνημονίου. Καμιά δέσμευση για διορισμούς. 11/2 Β. Παπάζογλου σε συνάντηση με εκπροσώπους των συμβασιούχων διδασκόντων και των μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης; εάν υπάρξει περιθώριο στο πλαίσιο του κανόνα «5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη» και αφού το Υπουργείο διασφαλίσει τους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια «για να μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και ούτε καν για να λειτουργήσουν καλά», τότε θα γίνουν κάποιοι διορισμοί από αυτούς που εκκρεμούν
Επίσης 11/2 στην ίδια συνάντηση Β. Παπάζογλου: «Τα πανεπιστήμια έχουν πολύ λίπος για να κάψουν»
Ο Ι. Πανάρετος (απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα) υποστήριξη ότι πρόκειται για διδάσκοντες που «προσφέρουν συμπληρωματικό έργο» ενώ για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (περιφερειακό – πλήττεται από τις περικοπές 407/80) υποστήριξε ότι δεν σέβεται «τη φορολογία, τον κόπο, το αίμα και τον ιδρώτα» του Έλληνα φορολογουμένου.

Δικιά μας θέση:
Όχι μόνο δεν υπάρχει «λίπος» στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ «τρώνε από τις σάρκες τους», ξεκινώντας από τους αδύναμους κρίκους, που είναι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες.

Μοιραία, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εξωθούνται σε ανταποδοτικές πρακτικές και στην εισαγωγή διδάκτρων για να καλύπτουν ανάγκες σε προσωπικό. Οι περικοπές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πίεσης προς την «Παιδεία της Αγοράς» και την επιχειρηματική λογική για την εκπαίδευση.Συνολικά, οι περικοπές πιστώσεων, οι καθυστερήσεις στους διορισμούς, η επέλαση της εργασιακής επισφάλειας είναι κομμάτι της επίθεσης στην κοινωνία αλλά και την ανώτατη εκπαίδευση, επίθεσης που εκφράζεται από τις πολιτικές του Μνημονίου και τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και από τη στρατηγική επιλογή για την απαξίωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση, τη λογική της ανταποδοτικότητας. Η δική μας εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που προωθεί τα δίδακτρα, την επέλαση των μάνατζερ, την ακύρωση κάθε έννοιας αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Είναι η κατεύθυνση που αποτυπώθηκε στο «Κείμενο Διαβούλευσης» του Υπουργείου Παιδείας και στο νέο νόμο που θα κατατεθεί.


Στάση Πανεπιστημίων: 22-23/2 διήμερο κλείσιμο Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για περικοπές πιστώσεων. Πανεπιστήμιο Κρήτης απόφαση για δικαστική διεκδίκηση επιπλέον πιστώσεων. Ρητή αναφορά σε διορισμούς μελών ΔΕΠ και πιστώσεις 407/80 σε ψήφισμα 66ης Συνόδου Πρυτάνεων. Ψήφισμα Συνεδρίου ΠΟΣΔΕΠ.


Μερικά παραδείγματα από περιφερειακά Πανεπιστήμια
- Ο αριθμός των συμβασιούχων διδασκόντων/διδασκουσών Π.Δ. 407/80 πολλές φορές, ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια, ξεπερνά συντριπτικά τον αριθμό μονίμων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Αυτό σημαίνει πως ολόκληρα τμήματα – ενδεικτικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- βασίζουν τη λειτουργία τους στους συμβασιούχους διδάσκοντες.
- Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Δημοκρίτειο υπάρχουν τμήματα (Πολιτικής Επιστήμης) που ο αριθμός των μελών ΔΕΠ είναι ελάχιστος (2-7) και οι συμβασιούχοι ανέρχονται στους 15-20 ανθρώπους.
- Με την κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων από το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 πολλά τμήματα προσάρμοσαν το πρόγραμμα σπουδών προς το χειρότερο καταργώντας μαθήματα και εργαστήρια, ειδικότερα αφαιρέθησαν βασικά μαθήματα ειδικότητας όπως ιστορίας ή πολιτικής, αυτά σε τμήματα που παρέχουν ειδικότητα Πολιτικής Επιστήμης.
- Στο κέντρο υπολογιστών και στη βιβλιοθήκη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι μετά από 3 και 4 χρόνια εργασίας λόγω έλλειψης πιστώσεων. Αυτό εν τοις πράγμασι σημαίνει πως η βιβλιοθήκη και το κέντρο υπολογιστών – εξ εμπειρίας με υποδειγματική λειτουργία για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του – ή παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν παρεμποδίζοντας τη μάθηση και την έρευνα που αποτελεί κριτήριο αριστείας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Απολύθηκαν όλοι οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της γραμματείας και παραμένει μόνο ένας μόνιμος σε πολλά τμήματα των πανεπιστημίων ο οποίος συχνά εκτελεί και καθήκοντα βιβλιοθηκονόμου ή προγραμματιστή υπολογιστών.
- Η μισθοδοσία των συμβασιούχων σε πολλά – αν όχι σε όλα τα - τμήματα των πανεπιστημίων ολοκληρώνεται μετά από 1 ή και 1 ½ χρόνο μετά το πέρας των συμβάσεων.
- Σε τμήματα της Καλαμάτας 5 συμβάσεις διδασκόντων και διδασκουσών κατανέμονταν σε 80 ανθρώπους οι οποίοι δέχονται να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες γιατί για να υποβάλλουν υποψηφιότητα για λέκτορες χρειάζεται να έχουν εργαστεί σε πανεπιστήμια ως διδάσκοντες ή διδάσκουσες για τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκά έτη.
- Μέρος του έργου των συμβασιούχων (επιτηρήσεις, διόρθωση γραπτών, κ.λπ.) θα κληθούν προσεχώς να καλύψουν οι υποψήφιοι διδάκτορες στα πανεπιστήμια, οι οποίοι φυσικά ούτε σε θέση να αρνηθούν είναι – ως υποψήφιοι διδάκτορες – ούτε να φέρουν εις πέρας το έργο των διδασκόντων και διδασκουσών.

Για επικοινωνία και περισσότερες διευκρινίσεις και στοιχεία για τα παραπάνω
Για το θέμα των ΤΕΙ Δημήτρης Καλλέργης πρόεδρος ΣΕΕΠ ΤΕΙ Πειραιά 694522259
Για τα Πανεπιστήμια Παναγιώτης Σωτήρης 6974439203 (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Τασούλα Μαρινοπούλου 6944441218 (Παν/μιο Πελοποννήσου – απολύσεις κ.λπ.)
Κέλλυ Παπαϊωάννου 6977995898 (Αρχιτεκτονική Πατρών – απολύσεις κ.λπ.)
Στέλιος Γκιάλης 6937403656 (Θεσσαλία / ΑΠΘ – καθυστερήσεις δικαστική διεκδίκηση δεδουλευμένων)
Για τους ΕΕΔΙΠ 6973264182

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Δηλώσεις μαθημάτων για το χειμερινό εξάμηνο του έτους 2010
» Οδηγίες Δηλώσεων Μαθημάτων ακαδημαικού έτους 2010-11

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: Ανακοινώσεις-
Μετάβαση σε: